Cablul UTP este cel mai utilizat cablu pentru realizarea retelelor de date. Este un tip de cablu fara ecranare, dar cu perechi de fire rasucite, fiind un tip de cablu foarte flexibil. Desi nu beneficiaza de nici un tip de ecranare, cablul UTP este preferat in detrimentul altor tipuri de cabluri, precum FTP sau STP.
Exista o multitudine de categorii de cablu UTP, totusi, datorita tehnologiei care avanseaza in ultima perioada se utilizeaza tot mai mult doar 3-4 tipuri avansate. Iar aceste categorii sunt UTP cat 5, UTP cat 5e, UTP cat 6 si UTP cat 7, ultima categorie fiind mai rar intalnita.
Diferenta dintre cele doua categorii mai des utilizate, UTP cat 5e si UTP cat 6 este data de frecventa cu care pot acestea pot lucra, spre exemplu UTP cat 5 e de <100 MHz, UTP cat 5e este tot de <100 MHz, dar dispune de o stabilitate mai mare, iar cea mai des utilizata varianta, UTP cat 6 lucreaza pe <250 MHz.
Utilizarea cablurilor UTP cat 5 si UTP cat 5e
Diferenta dintre cele nu e tocmai evidenta, UTP cat 5e fiind o idee mai gros, oferind astfel un plus de stabilitate si de rezistenta mecanica in timp. Acest tip de cablu a fost utilizat, si inca mai este, dar la o scara mult redusa, pentru realizarea retelelor de date externe. In prezent cablul este utilizat mai mult pentru reteaua de interior, pentru cablarea dintre router si placa de retea a laptopului. De fapt, este cablul care se regaseste cel mai des ca accesoriu la un router din comert.
Utilizarea cablului UTP cat 6
Este cablul cel mai des folosit pentru realizarea retelei de exterior si interior. Mai exact, de la panoul extern, cel ce se regaseste pe un stalp de obicei si intre panoul de pe scara blocului. De asemenea, se utilizeaza si intre panoul de pe scara blocului pana la prizele din interior. Lungimea segmentului nu trebuie sa depaseasca 90 de metri pentru o conexiune fara perturbatii.
No comments:
Post a Comment