Editorialistul milionar. Percy Ross (a murit in 2001), a fost fiul unui dealer de droguri din Minnesota, un pustan care a pierdut mai toti banii castigati in diferite cazinouri. Prin 1977, Percy, atunci om de afaceri, a donat mai mult de o mie de biciclete copiilor nevoiasi. Peste un an, a donat 20.000 de dolari privitorilor care venisera sa asiste la o parada locala. In 1983, pentru a ajunge la cat mai multi oameni, Ross a devenit editorialist la un ziar. Rubrica sa, „Thanks a Million”, care a aparut in 800 de ziare in 16 ani, a avut un succes neasteptat, oamenii sunandu-l si cerandu-i bani-multi au primit banii de care aveau nevoie, altii nu i-au primit pentru ca Percy si-a data seama ca nu isi doreau acei bani pentru ei. In 1999, cand a semnat ultimul editorial, Ross daduse deja 30 de milioane de dolari, adica toti banii lui.
Singura lui bucurie a ramas ca a putut ajuta oamenii care chiar aveau nevoie de acei bani.
Un miliardar chinez nu a lasat nimic fiilor sai. Yu Panglin, un afacerist reputat din lumea imobiliarelor si un manager de hotel foarte abil a anuntat in 2010 ca tot ce mai avea economisit, adica 470 milioane de dolari, va dona unei fundatii de intrajutorare. Motivul? Yu nu voia sa lase nimic fiilor sai si i-a incurajat si pe altii sa faca exact la fel. Mai mult, Yu a dat indicatii clare ca banii sa nu fie investiti si mosteniti, ci doar donati celor care aveau nevoie de ei. Mai tarziu, Yu a dezvaluit si adevaratul motiv al gestului sau: in copilarie, a trebuit sa indure si sa consitentizeze cat de greu este sa traiesti in saracie si sa lupti pentru a supravietui si pentru a avea macar o bucata de paine pe masa. De asemenea, el a explicat ca nu a lasat nici un dolar fiilor sai pentru ca banii i-ar fi putut determina sa nu mai munceasca si sa creada ca au nevoie doar de relaxare. Generozitatea sa l-a plasat pe Yu in topul filantropistilor din China.
Miliardarul discret si filantropist. Chuck Feeney, un miliardar de origine irlandezo-americana, a insistat mereu ca actele sale de caritate sa fie facute cu discretie maxima, fara prea mare valva.
In ultimii 30 de ani, Feeney a donat in secret 6.2 miliarde de dolari in toata lumea pentru caritate si diferite cauze umanitare in care a crezut. Chuck a facut avere din shop-urile tip „duty-free” si si-a exprimat dorinta ca pana la moarte sa nu mai aiba nici un ban, sa moara sarac. Banii care ii mai are, 1.3 miliarde de dolari se estimeaza ca ii va dona pana in 2016, iar fundatia sa se va inchide pana in 2020. El a vrut sa fie o sursa de inspiratie pentru alti filantropisti care nu trebuie sa astepte pana mor pentru a dona banii celor nevoiasi. Gates si Buffett si-au facut propriile fundatii inspirati de povestea lui Feeney.
No comments:
Post a Comment