Visele pot prezice viitorul. In 1960, Maimonides Medical Center din New York a fost locul de desfasurare al unor teste paranormale foarte ciudate. Unul dintre acestea a implicat precognitia-privirea in viitor. Subiectii au fost impartiti in doua grupuri: unii au ramas treji, si s-au concentrat asupra unei imagini, iar altii au adormit.
Cercetatorii i-au sculat pe cei care dormeau chiar cand somnul lor era adanc si i-au rugat sa-si aminteasca visul. Cel mai ciudat lucru a fost ca al doilea grup de oameni, cei care dormisera, au descris imaginile care li se „trimisesera” cat timp dormeau de catre celalalt grup care doar se concentra asupra lor. Tot in anii 1960, psihiatrul John Barker a facut un alt experiment surprinzator: dupa o furtuna puternica o scoala a fost acoperita de un morman de zgura de carbune-100 de oameni au murit pe loc; psihiatrul s-a dus prin oras si a intrebat oamenii daca cineva visase despre teribilul eveniment inainte ca el sa aiba loc-suprinzator 30 de oameni au prevazut dezastrul. Pana si Abraham Lincoln se spune ca a visat exact cu avea sa fie asasinat. Pe de alta parte, se poate sa existe si o explicatie simpla: Legea Numerelor Mari. Richard Wiseman a dat o explicatie uimitor de logica si de articulata. Sa zicem ca selectam un britanic si ii spunem Brian. Apoi sa facem cateva presupuneri despre el. Sa spunem ca el viseaza in fiecare noapte, de la 15 ani la 75 de ani. Cum sunt 365 de zile intr-un an, si vorbim de 60 de ani de somn, Brian va avea 21.900 de nopti de visat. Sa presupunem si ca un eveniment similar cu cel intamplat la scoala respectiva va avea loc doar o data intr-o generatie si se va intampla intr-o zi aleatorie. Sa mai ne inchipuim si ca visul despre dezastru se va intampla chiar inainte de ziua tragediei, de unde si probabilitatea de 22.000 la 1.
Aici vine partea „tricky”. In 1960, in Anglia erau 45 de milioane de oameni, asa ca ne asteptam ca vreo 2000 de oameni la fiecare 22.000 sa aiba parte de aceasta experienta suprinzatoare in fiecare generatie. Principiul poarta numele de Legea Numerelor Mari si implica faptul ca evenimentele neobisnuite se pot intampla cu o probabilitate mai mare cu cat exista foarte multe oportunitati pentru acele evenimente. Cu alte cuvinte, cand mai multi factori se aduna, apar coincidentele.
No comments:
Post a Comment