Gainile nu au fost domesticite pentru mancare. Sunt un fel de mancare pe care il adoram. Prajite, fripte, fierte, gainile sunt cea mai banala sursa de proteina animala pe care oricine si-o poate permite. Arheologii sunt de parere ca, la inceput, gainile nu au fost domesticite pentru a fi consumate ca atare. Prin Africa de Sud au fost prinse prima data niste gaini de catre oameni in sportul destul de brutal al luptelor intre pasari; mai tarziu, domesticirea lor a venit ca o varianta mai usor acceptat decat vanarea lor.
Pentru ca lucrurile acestea se intamplau undeva acum 7.000 de ani, gainile au ajuns sa fie considerate cele mai vechi animale domesticite de pe pamant. Desi raspandirea gainilor in lume a fost rapida, folosirea lor pe post de sursa de hrane proaspata a fost posibila de abia dupa industrializarea moderna cu ajutorul tehnicilor specifice fermelor. Lupta intre cocosi era un sport destul de popular in toata lumea, cu toate ca multe tari au interzis practicarea sa. Acest sport continua si astazi si are legaturi stranse cu traficul de droguri si vanzarea ilegala de arme. Cocosii sunt plini de steroizi, sunt bine hraniti si foarte puternici. La finalul luptelor, ambele pasari mor in chinuri groaznice cu oase fracturate, plamani perforati si vederea afectata de rani severe.
Taxa pe gaini. In timpul Razboiului Rece, industria care se ocupa cu cresterea si sacrificarea pasarilor de curte a crescut rapid, preturile scazand ingrijorator. Fermierii americani au inceput sa-si exporte gainile ieftine in afara tarii, unde se vindeau pe nimic.
Pentru ca majoritatea tarilor europene acuzau fermierii americani ca indoapa gainile cu chimicale sa fie mai mari si mai frumoase, in multe tari s-a introdus taxa pe importul de gaini, reducand numarul de gaini care erau vandute pe teritoriul european la mai putin de 25%. In replica, in anii 1970, americanii au impus si ei taxa pe intrarea in tara a unor camioane europene usoare, astfel ca firme importante din industria productiei de automobile au fost afectate destul de grav. Taxa pe gaini exista si astazi si multe companii sunt limitate atunci cand vine vorba de aducerea de peste granita a unor loturi de gaini.
No comments:
Post a Comment