Conform statisticilor piata imobiliara a depasit criza. Este adevarat ca nimic din ceea ce insemna piata imobiliara acum 7-8 ani, nu se mai reintalneste in prezent. Preturile sunt mai decente, dobanzile la creditele imobiliare mai mici si ofertele de la dezvoltatorii imobiliari mai atractive.
Daca sunteti in pozitia de a achizitiona un apartament sau o casa noua, iata cateva criterii care te pot ajuta in luarea unei decizii si in pregatirea documentelor necesare.
O casa noua, indiferent ca vorbim despre apartament intr-un bloc sau o casa construita pe teren, iti va da mari batai de cap. Chiar daca descosi problema pe toate partile, se poate intampla ca, dupa ce o achizitionezi, sa constati ca nu este chiar ceea ce ti-ai dorit din punct de vedere al spatiului. Vorba aceea oricat spatiu am avea, niciodata nu e de ajuns. Totusi, nu este indicat sa pleci de la aceasta premisa atunci cand esti in cautarea locuintei pe care o achizitionezi sau o construiesti pe viata.
Locuinta trebuie sa fie spatioasa si practica, sa indeplineasca chiar si prin structura (constructie) conditiile unui confort decent care poate fi sporit prin solutiile de amenajare. O locuinta se alege in functie de numarul membrilor familiei, deci de necesitati si de posibilitatile financiare. Chiar daca sunteti la inceputul vietii si nu aveti copii este bine sa luati in calcul acest aspect. De asemenea, este bine sa tineti const si de faptul ca achizitionarea unei locuinte nu reprezinta un efort financiar de moment, ci cheltuieli vor fi si dupa, atat in amenajarea ei, cat si in intretinerea acesteia.
Un apartament de 2 camere va avea costuri de intretinere mai mici decat unul de 3 sau 4 camere, iar o casa, oricat de mica ar fi, se ridica cu mult peste costurile de intretinere a unei locuinte de bloc.
Chiar daca optati pentru o locuinta la bloc sau o constructie proprie este bine sa nu uitati ca de cativa ani orice tranzactie imobiliara presupune prezenta unui certificat energetic care sa ateste valoarea energetica a locuintei si astfel sa se concretizeze mai bine suma de bani ceruta in schimbul acesteia.
Acest document de certificare energetica indica valorile reale pe care o locuinta le are datorita imbunatatirilor si plasarea imobilului intr-o anumita clasa energetica. Emiterea unui astfel de act se face de catre un auditor energetic autorizat care il poate elibera in 24H dupa o evaluare energetica a imobilului. Toti cei interesati se pot adresa lui Costel Stanescu, arhitect si auditor energetic autorizat.
No comments:
Post a Comment