Romedic”, ca orice site care se respecta, prezinta o paletă diversa de diete de slabire, cele mai multe documentate, bazate pe experienta unor personaje din lumea showbiz-ului sau a medicinei, acoperind intreaga diversitate a tipologiilor umane cunoscute, predispuse la ingrasare : diete dupa sarcina, bazate pe consumul de fructe, diete după grupa sangvina si temperament, diete axate pe alimentatia sanatoasa, pe excluderea glucidelor, pe masaj, pe supa de varza, grapefruit, apa, proteine sau post etc.
Desi aceste incercari disperate de slabire dau uneori roade ( in mod cu totul si cu totul intimplator!), ele ramin, in esenta, niste paleative la care se apelează in ultima instanţa, dereglind, cel mai adesea, metabolismul celui aflat si asa sub predicatele intunecate ale supraponderalitatii (stare care se poate datora unor afectiuni necunoscute, netratate la timp). O alimentatie sanatosă inseamna sa maninci de toate, spontan, fara sa-ti impui restrictii, fara sa-ti complici existenta inutil (cu cintarirea produselor la milimertru, de exemplu!), şi fara să te amesteci în chimia vietii intr-un fel sau altul. Indicat (daca tot vorbim de amestec!) este sa se intervina asupra cauzei (asupra afectiunii) şi nu asupra efectului, deoarece cit timp exista cauza (boala ascunsa) exista si efectul (ca o ilustrare a acesteia). Pe de alta parte, corpul uman dispune de un mecanism extraordinar de autocontrol, luându-si ( sintetizinu-si cu precizie de micron, ca un veritabil chimist! ) din tot ce i se ofera substanţele vitale, necesare vietii (dietele dindu-l adeseori peste cap, fie prin excesul de nutrienti, fie prin lipsa lor!). De asemenea, supunerea corpului la eforturi mari, regulate, doar de dragul dietei, in lipsa unei alimentatii adecvate, este contraproductiva, fiind similară cu fortarea unui motor sa functioneze la aceeasi parametri fara carburant sau cu alt tip de carburant. Ideia preconceputa, potrivit careia sportul e bun la toate si ca se preteaza oricărei diete, nu trebuie imbratisata din start, ca un adevar absolut, intrucit poate crea complicatii serioase, mergind adesea pină la deces.
In toate cazurile, sfatul medicului curant, este indispensabil, acesta fiind in masura sa prescrie, în baza antecedentelor medicale ale fiecaruia, calea sigura de urmat, de la tratamentul medical necesar pina la dieta . „Fachirii”, cum se mai numesc asa-zisii „nutritionisti”, care prescriu” din ochi si din burta”, si care au creat o adevarata „loterie a dietelor”, din care ai toate sansele să iesi cu picioarele inainte, nu sunt, cum s-ar crede solutia, ci, mai degraba reversul ei, jubilatia hidoasa a amatorismului în fata credulitatii si slabiciunilor fiintei umane, in general.
No comments:
Post a Comment