Pasii corecti in sertizarea unui cablu UTP cat. 6

Este bine sa stii sa sertizezi un cablu de retea pentru ca nu intotdeauna poti ajunge la magazin sa iti cumperi unul. Dar e bine ca intotdeauna sa ai in casa toate cele necesare pentru a-ti face singur un cablu de conexiune la reteaua de internet. Ce inseamna a sertiza? A monta conectorul la un cablu, in cazul nostru vorbim de o mufa RJ-45 care sa fie prinsa de un cablu UTP cat. 6.

Ce ai nevoie pentru sertizarea unui cablu UTP? Doar de 3 lucruri. Evident, de un cablu UTP. Lungimea acestuia nu e importanta, tu stii pentru ce ai nevoie, dar este recomandat sa fie putin mai mare decat necesarul, s-ar putea ca priza sa nu-ti iasa din prima. Mai ai nevoie de o mufa RJ-45, de recomandat sa detii mai multe la indemana, s-ar putea prima conectare sa nu fie conforma. Si de un cleste de sertizat vei avea nevoie. Nu vei reusi sa conectezi o mufa RJ-45 la un cablu UTP cu o alta ustensila. Sau cel putin nu este recomandat, oricum conexiunea va fi foarte slaba.

Pasii concreti de sertizare Prima data trebuie sa indepartezi izolatia exterioara, undeva la 1-1.5 cm. Izolatia se taie foarte usor cu un cutit bine ascutit, asa ca acest pas va fi foarte simplu. Pasul urmator este extrem de important, pentru ca va trebui sa aranjezi firele in ordinea corecta, iar aceasta este: alb-portocaliu, portocaliu, alb-verde, albastru, alb-albastru, verde, alb-maro si maro. Incearca sa le asezi cat mai bine, astfel incat atunci cand le introduci in interiorul mufei, ordinea sa nu fie stricata, altfel tot procesul va esua. Pasul urmator este introducerea firelor in mufa, mufa avand 8 pini pentru fiecare fir in parte. Firele trebuie sa fie taiate la aceeasi dimensiune si impinse pana in capat, dar fara a forta. Ultimul pas este potrivirea mufei pe locasul de pe cleste, strangerea cu putere pentru putin timp a clestelui, sertizarea fiind efectuata. Acum iti poti conecta routerul la laptop pentru internet de mare viteza.

No comments:

Post a Comment