Lipsa unui somn normal poate duce la cresterea riscului de crize cardiace si accidentelor cerebrale

Studiile si rezultatele lor s-au dovedit de multe ori niste motive foarte bune de zambete strengare si cateva idei care ar putea intra foarte rapid intr-un nou roman S.F. Oamenii de stiinta par ca s-au apucat de studiat orice de dragul unor rezultate care sa atraga atentia asupra unor anumite aspecte sociale, economice, medicale, etc. Cei mai productivi in astfel de studii sunt americanii, care nu intamplator sunt si foarte buni la predictii de acest tip.

Americanii ne-au avertizat asupra multor probleme de sanatate, despre riscurile asociate cu consumul de alimente, despre muzica pe care o ascultam si influenta sa asupra sanatatii. Multe studii sunt hilare, altele sunt putin cam exagerate, insa unul recent chiar trebuie sa ne ridice imediat o spranceana si sa ne gandim bine la un aspect esential al vietii noastre: somnul. Alimentatia gresita, plina de conservanti si grasimi, E-uri, lipsa activitatii fizice si fumatul sunt la fel de grave ca tulburarile de somn. Tulburarile de somn maresc riscul producerii unui accident vascular cerebral de pana la patru ori. De cele mai multe ori, accidentele vasculare cerebrale duc la decese premature, la fel cum si infarctul miocardic poate distruge vieti. Stilul de viata este cel care ne poate feri de aceste neplaceri si de riscul ridicat de accident vascular cerebral. Cu alte cuvinte, depinde doar de noi daca murim din nimic sau traim fericiti pana inchidem ochii din cauza varstei inaintate. Prin studiul la care au participat peste 600 de voluntari, monitorizati vreme de 14 ani s-a incercat sa se depisteze relatia dintre tulburarile de somn si criza cardiaca sau accidentul vascular cerebral. Subiectii aveau intre 25 si 64 de ani, iar la inceput testarii s-au efectuat masuratori precise care au evaluat calitatea somnului pacientilor. In timp, s-a dovedit ca aceia care au avut crize cardiace aveau si tulburari grave de somn, dormeau foarte putin. Tulburarile de somn au aparut din cauza stresului, anxietatii, depresiei si epuizarii. Pacientii care au dormit bine in tot acesti 14 ani de analiza nu au avut probleme mari, insa cei care nu dormeau bine puteau sa faca infarct miocardic de trei ori mai repede decat pacientii cu somn normal si accident cerebral vascular de pana la patru ori mai frecvent. De obicei, daca nu dormim peste 7-8 ore pe noapte apar tulburarile de somn, cei care le au sunt persoanele care au ramas fara partener de viata pentru ca acesta a decedat, divortatii, cei cu studii putine si un nivel de trai foarte prost, statut socio-profesional modest. Si de la un somn de doar patru sau cinci ore pana la epuizare si scaderea randamentului, probleme in cuplu, nu mai este decat un pas. Si asa suntem stresati si plini de nervi, de probleme zilnice; somnul prost poate sa acutizeze toate manifestarile anxioase si frustrarile acumulate “tocandu-ne” sistemul nervos pana la refuz si aruncandu-ne fara mila intr-un spital de nebuni, fara cale de intoarcere.

De aceea, e bine sa nu luam in ras sfatul medicilor si sa dormim bine noaptea, fara sa avem langa noi surse de radiatii sau prea multa lumina in camera, sa fie liniste si sa visam, caci visele ne fac foarte bine atat organismului in intregime, cat si sistemului nervos central, creierului nostru atat de incercat in toata viata noastra.

No comments:

Post a Comment