Ce mancam in restaurantele libaneze?

Mancarea libaneza este la mare cautare peste tot in lume, pentru combinatia deosebita pe care o propune, intre Orient si Occident. Accentele sale mediteraneene se imbina perfect cu influentele orientale si fac din mancarea libaneza o optiune nu numai foarte savuroasa ci si una foarte sanatasa, deloc grea si folosita in multe diete. Pentru ca pune in prim plan legume si fructe, carne usoara, in mod deobit pui si vita, dar si oaie si capra, bucataria libaneza este foarte populara pentru persoane cu stil de viata activ si sanatos, dar si pentru persoane moderne, cu o pasiune pentru calatoriisi lifestyle de lux.

Daca ar fi sa vorbim de cele mai populare feluri de mancare libaneza, nu numai in Romania ci in restaurante din intreaga lume, exista cateva feluri care nu ar trebui ratate. Primul este Falafel-ul, poate cel mai popular in Romania, un fel constand in chiftelute prajite in pasta de naut. Pentru antreu foarte populare sunt pastele cremoase, asa cum este renumitul Humus (o pasta din naut condimentata in mod specific libanez) sau Baba Ganoush (asemanatoare salatei de vinete traditionale). La categoria antreuri cu carne, se mananca adesea in restaurante libaneze Kibbeh Nayye, un fel de carne tocata negatita, foarte condimentata si amestecata cu bulgur. Feluri traditionale si favorite in Liban sunt retetele cu orez, foarte diverse, dar si cele cu fasole, cu naut sau linte. La salate, cele mai populare sunt desigur Fattoush (legume de sezon cu lipie si sos de rodii), un adevarat deliciu si Tabuleh (patrunjel tocat cu grau macinat si ulei de masline) mai parfumat si mai potrivit pentru cei care prefera gustul puternic de patrunjel.

Pentru ca nici carnea nu putea lipsi, desi usoara si deloc complicat gatita, gratarele sunt la mare cautare in restaurantele libaneze. Insa nu este vorba de gratare occidentale, ci de bucatele de carne condimentate, taiate mai mici sau mai mari, varianta Sarhat si Asfour si servite cu diverse sosuri si condimente. La del e ppulare sunt si Kebab sau Shish Taouk.

No comments:

Post a Comment