Masini de frezat si utilitatea lor

Frezarea reprezinta procedeul de prelucrare prin aschiere a semifabricatelor efectuat pe o masina-unealta denumita masina-unealta de frezat, cu ajutorul unei scule aschietoare cu mai multe taisuri ce se numeste freza. Exista mai multe tipuri de masini frezat si cu siguranta toate sunt de folos atunci cand vine vorba de lucru manual indiferent ca produsele finale le facem pentru noi, pentru o firma sau pentru patron. ideea de baza este ca meseria ramane in continuare bratara de aur.

Frezarea se obtine prin combinarea unei miscari principale de aschiere totdeauna de rotatie, executata de scula aschietoare, cu o miscare de avans rectiliniu, circular sau combinat, executata de piesa si/sau scula aschietoare. in functie de sensul miscarii de avans, in raport cu sensul miscarii de rotatie a frezei, pot fi utilizate doua metode de frezare: frezarea in sens contrar sensului avansului si frezarea in acelasi sens cu miscarea de avans. La frezarea in sens contrar avansului, sectiunea aschiei creste din momentul contactului taisului cu semifabricatul. Aceasta crestere treptata este favorabila din punct de vedere al solicitarii sculei aschietoare si a organelor masinii-unelte. Din punct de vedere al sistemului de forte care se dezvolta la contactul dinte-semifabricat, forta verticala tinde sa smulga semifabricatul de pe masa masinii-unelte, ceea ce constituie un inconvenient.

Frezarea contra avansului se recomanda la prelucrarea semifabricatelor turnate sau forjate, care prezinta o crusta dura, deoarece dintele frezei patrunde in material sub crusta, reducandu-se astfel deteriorarea taisului. in cazul frezarii in sensul avansului forta pe dinte are o valoare maxima in momentul intrarii in aschie si apoi aceasta scade la valoarea zero, cand aschia se desprinde. aceasta solicitare este defavorabila dintelui frezei, dar componenta verticala, fiind dirijata in jos, spre masa masinii-unelte, imbunatateste conditiile de lucru. Prin aceasta se micsoreaza rugozitatea suprafetei prelucrate, metoda fiind utilizata la trecerile de finisare; aceasta metoda de frezare necesita o masina-unealta de constructie mai robusta.

No comments:

Post a Comment