Friedrich Kellner

La finele celui de-al Doilea Razboi Mondial, multi germani au negat ca un cetatean obisnuit cunostea dezvoltarea planurilor nazistilor. Insa un jurnal al unui barbat a redus la tacere pe toti cei care sustineau aceste lucruri. Nascut in 1885, Friedrich Kellner s-a casatorit cu un ofiter de cont si a mers in Primul Razboi Mondial, luptand pe front. Cand a ajuns sa citeasca Mein Kampf a realizat spre surprinderea sa ca Hitler era serios. In septembrie 1938, Kellner a inceput sa scrie despre ridicarea partidului nazistilor din perspectiva unui cetatean obisnuit. El se temea ca prea putini oameni decenti vor ramane dupa ce toate evenimentele isi vor urma cursul si ca vina va fi doar a nazistilor. Predictiile sale s-au adevarit in scurt timp.

Ca un cetatean german care nu a facut parte din partidul nazistilor, el dorea ca toata lumea sa fie pedepsita pentru ceea ce a fost in stare sa faca. A colectionat ziare, discursuri, stiri militare, orice ar fi demonstrat ce se intampla in tara lui si a scris si despre sentimentele pe care le traia atunci. A scris si despre evenimentele care se doreau a fi ascunse, precum crimele impotriva evreilor si a celor din spitalele de psihiatrie, unde se omorau oameni care nu mai aveau sansa la o viata normala. Era imperios sa se castige razboiul pentru ca atunci cand se pierdea lupta ceva odios se putea intampla. Ani la randul Kellner a ascuns jurnalul de 1000 pagini, 10 volume, intr-un compartiment secret dintr-un dulap din sufragerie. Pentru ca nu a putut sa se puna cu nazistii a pastrat toate aceste lucruri ca sa le foloseasca pentru a-i pedepsi pe cei care au semanat panica in randul lumii.

In 1960, el i-a incredintat nepotului sau american jurnalul, avand incredere in el. Desi nepotul a incercat sa le publice, acestea aproape ca au fost uitate. Pana la urma au fost publicate si au atras atentia lumii intregi. Au fost facute si planuri pentru a se publica o biografie a lui Kellner, un film documentar si jurnalul sau in Germania.

No comments:

Post a Comment