Testul mirosului la autisti

Autismul este foarte dificil de diagnosticat. Astazi nu exista nici un test precis pentru depistarea autismului, asa ca doctorii nu au de facut decat sa studieze comportamentul copilului si sa vada cum se dezvolta. Diagnoza copiilor cu autism a crescut de la 1 din 88 in 2012, la 1 din 166 in 2015.

Cu toate ca multi copii au fost diagnosticati incorect in trecut, exista si multi care au fost diagnosticati complet aiurea. Un test obiectiv pe care il putem aplica copiilor autisti ar putea sa scoata din joc subiectivitatea pe care o presupune diagnoza obisnuita. Aici intervine mirosul. Cand treceti pe langa un buchet de flori proaspat culese inspirati adanc si simtiti mireasma placuta a florilor. Cand intrati in bai publice care miros groaznic va tineti respiratia pentru a nu va imbolnavi. Un studiu recent a aratat ca micutii care sufera de autism nu fac aceasta distinctie. Ei respira si miros la fel indiferent ce fel de miros e in jur. Intr-un experiment de laborator, rata de detectie a autismului la copii a fost de 81% inca de la sapte ani.

Testul nu e gata si pentru public, pacienti, insa daca cand va fi gata se va detecta mai usor boala crunta de care sufera multi minori. Natura sa nonverbala face acest test bun si pentru detectarea autismului la bebelusi mai mari si nou-nascuti, dar si interventia din timp.

No comments:

Post a Comment