Creaturi cu nume prostesti, dar cu abilitati fascinante

Ursul Koala. Ursuletul dragalas Koala are un organ unic care produce sunete ciudate exact langa laringe, folosit pentru imperechere si semnalizarea ca e timpul de-o „ciocaneala”. Sunetele scoase sunt de 20 de ori mai joase decat cele scoase de animalele obisnuite, semanand cumva cu cele ale elefantului.

Koala au o pareche in plus de corzi vocale, situate in afara laringelui, unde se unesc cavitatile nazale si orale. Anuntarea dorintei de reproducere imediata se face prin aceste sunete speciale produse prin inhalare si expirare. Cand trag aer in sistemul respirator sunetele scoase sunt asemanatoare sforaitului. Cand elimina aerul din sistem, parca ragaie tare dupa o masa buna. Femele sunt moarte dupa aceste sunete si abia asteapta sa se imperecheze. Lemurul sportiv cu labute albe. Lemurii de acest fel stau agatati prin copacii din sudul Madagascarului. Copiii si parintii locuiesc impreuna, dar noaptea se evita. Parintii nu dorm in acelasi pom si nici nu cauta mancare impreuna.

Un grup de copaci din mijlocul teritoriului lor ii uneste. Nu, nu fac mese festive acolo, ci isi fac nevoile intr-un fel de latrina comuna. Urina joaca rolul de semnalizator pentru fiecare membru al speciei, din familia respectiva. Gen: „Hei, eu am trecut pe aici. Vii si tu?”. Seamana cumva cu mesajele de la baile publice, desenate nu neaparat cu markerul… Pentru ca urina e diferita la fiecare lemur, ei interactioneaza asa cu ceilalti membrii ai familiei fara a-i intalni fata in fata. Pentru intrusi, semnalele sunt clare: stai acolo si nu te apropia ca e si barbata-miu prin preajma si te face K.O….

No comments:

Post a Comment