Cu o simpla scanare afli imediat ce varsta ai de fapt

Doamnele o ascund cu delicatete, domnii incearca sa o fenteze. E vorba despre varsta corpului nostru, un detaliu al vietii noastre pe care nu prea ne place sa il impartasim si sa il intelegem prea bine. De ce? Cine si-ar puta dori sa stie mereu ca imbatraneste si ca inevitabil se duce incet, incet spre moarte? Nimeni, cu siguranta. Asa ca multi dintre noi nici nu ne mai gandim la cati ani au trecut de cand am scos primul „oaaa” de teama ca nu cumva timpul necrutator sa ne joace feste si sa ne trezim prea repede la capatul vietii, inconjurati de cei dragi si gata sa ne dam ultima suflare.

Pe de alta parte, se spune ca sufletul ne ajuta sa ramanem tineri indiferent de cat de in varsta suntem si ca ne simtim mereu copii undeva, deep down there. Sunt unii oameni care nici nu par ca imbatranesc daca ne uitam la evolutia lor, dar sunt si unii care arata mult mai batrani decat sunt. Si pana la urma care e varsta noastra reala? Exista doua tipuri de varste: cea pe care o observam cu totii cand ne privim in oglinda si o varsta „interna” a organelor si partilor atomice ale corpului, care e mult mai inaintata decat cea vizibila, poate cu noua luni, poate cu mai mult, depinzand de foarte multi factori genetici. Chinezii, care nu prea se satura niciodata de experimentat au testat o teorie simpatica: varsta oamenilor, cea reala, se poate citi pe chipul lor? Da, au raspuns ei siguri pe ce au descoperit, se poate, cu ajutorul imagisticii 3D si a unui scanner. Cu ajutorul unor voluntari tineri si batrani ei au putut chiar sa puna la punct prima harta care dezvaluie cum se schimba fata umana pe masura ce trec anii peste ea. Gura si nasul se maresc, colturile de la ochi cad, muschii nu mai au aceeasi elasticitate, fata e mai grasa, nu mai e fina, colagenul si elastina nu mai sunt in cantitatile necesare asa ca fata pur si simplu ne „pica”. S-au remarcat si doua tipuri de imbatraniri: cele rapide, unde fata intra imediat in proces de imbatranire si omul pare cu sase ani mai batran, si cele lente, unde varsta reala pare cu sase ani mai tanara.

Al doilea grup de oameni care imbatranesc mai incet are mai multa albumina in sange si de aceea si procesele din corpul sau sunt mai lente. Dispozitivul care permite imagistica 3D la nivel facial a fost folosit cu succes si poate ajuta pe viitor medicina sa depisteze mai usor anumite schimbari care tradeaza instalarea bolilor odata cu inaintarea in varsta.

No comments:

Post a Comment