Moduri ciudate in care intelegem inteligenta complet gresit

Puterea creierului tau valoreaza mai putin decat in realitate. Creierul uman este un lucru uimitor. Fara sa te gandesti macar la ceva, poti sa iti monitorizezi propriul corp, sa te faci ca muncesti sau sa citesti o eticheta, toate in acelasi timp. Avand in vedere aceste abilitati exceptionale, cam cat credeti ca valoreaza creierul si puterea lui? Nu prea mult ar fi raspunsul corect.

Presupunand ca in mede consumul pe care il poate genera organismul unui adult e de 100 watti, s-a dedus ca un creier are nevoie doar de 20 de watti pentru a functiona. Concluzia testelor facute a fost ca un singur penny ar putea cumpara 3 ore, 7 minute si 30 secunde de gandire umana continua. Chiar si cu un IQ de 65, tot e o valoare care nu prea iti pica bine. Pana si creierul oamenilor foarte inteligenti nu consuma asa de multa energie si nu e vreun supercomputer, cu toate ca ar fi fost bine sa fie asa. Devii mai prost daca stai intr-un oras. Unele orase sunt deja cunoscute pentru oamenii inteligenti care ii au. New York, Paris, Londra sunt doar cateva dintre marile orase ale lumii unde traiesc genii cunoscute sau mai putin cunoscute. Insa locuitul in oras nu prea e asa de antrenant din punct de vedere intelectual. Mutati-va intr-un oras si veti vedea cum incepeti sa nu mai fiti asa de inteligenti. Mediul urban are efecte catastrofice asupra inteligentei. Un studiu recent a demonstrat ca doar cateva minute petrecute pe strada, intr-o zona aglomerata, poate reduce controlul de sine si ne poate incurca atunci cand vrem sa ne amintim anumite lucruri. Ca sa isi demontreze teoriile, cercetatorii le-au cerut unor subiecti impartiti in doua grupuri sa faca o plimbare fie prin zone linistite, fie prin zone pline de oameni si masini, prin aglomeratie.

Apoi li s-a cerut sa completeze niste teste simple. Cei care au mers pe o strada aglomerata au avut rezultate foarte proaste. Atentia si memoria au fost lovite si ele, iar starile oamenilor au fost afectate si ele. Pe scurt, creierul nu a mai functionat corect, transformand oamenii in niste idioti. Si mai inspaimantator este ca se pot induce aceste efecte doar privind o poza cu o strada aglomerata dintr-un oras.

No comments:

Post a Comment